F-22 Raptor
Vadászgépek
Rafale

A klasszikus felosztás szerint vadászgépeknek nevezzük azokat a harcigépeket, amelyeket más repülőgépek ellen fejlesztettek ki. Sokat fejlődtek ezek a gépek az I. Világháború háromfedelű 100 km/h-s sebességre képes, egy géppuskával felszerelt gépei óta. A mai vadászgépek legfőbb jellemzője a műszerezettség, amely segítségével nagy

távolságból felfedezhetik és megsemmisíthetik ellenfeleiket, vagy éppen elbújhatnak előlük. Ami az elbújást illeti, mindenki hallott már a lopakodókról. Ilyen gépei egyelőre csak az USÁ-nak van, de a legújabb fejlesztésű F-35-öst már exportálni is fogják, ezen kívül állítólag Oroszország is kifejlesztett már ilyen vadászgépet, csak valószínűtlen, hogy bármelyik légierő (beleértve az oroszt is) rendelne belőle.
X-35/F-35 JSF
JAS-39 Gripen

A mai vadászgépek között nemigen van olyan gép, amelyet ne lehetne bevetni földi célok ellen is, vagy éppen felderítésre. Ez néha megjelenik a gép típusjelzésében is, pl. JAS-39 (Gripen), ahol a három betű a három funkciót jelöli. Az amerikai vadászgépek típusjelzése 1947 óta F-fel kezdődik, ami a fighter (harcos) rövidítése, korábban P volt.

 
A vadászgépek sokoldalúságát mutatja, hogy sok gépet hajófedélzetről is lehet üzemeltetni. Repülőgép-hordozó hajók hadrendben tartását persze csak a leggazdagabb (és tengerparttal bíró) országok engedhetik meg maguknak, ezek közül is messze
F-14 Tomcat kiemelkedik az USA, amely 10-nél is több hajón több száz harcigépet üzemeltet és utaztat a világ forró pontjaira.
A baloldali menüben rengeteg típust láthatsz. Egyre több típusról olvashatsz bőséges leírást és sok képet. Azok a típusok, amelyekről már részletes leírás van, csillaggal vannak megjelölve. Igyekeztem a nagyobb érdeklődésre számot tartó típusok oldalát elkészíteni, de igyekeztem odafigyelni arra is, hogy minden jelentős repülőgépgyártó nemzet is képviselve legyen. A képek ezeket ábrázolják, klikkelj arra, amelyik a legjobban tetszik.
F-15 Eagle Eurofighter F-16 Fighting Falcon F-117 Nighthawk MiG-29 Fulcrum*