Harci repülőgépek

 

Újdonságok

Legyen ez a kezdőlapom, hátha tényleg gyakran frissítik!

Az oldalt 2003. jan. 15. óta alkalommal látogatták

Ajánlott felbontás: 1024×768

 

Bevezetés: Ez egy abszolút non-profit, hobbi harcirepülő-oldal. Az új címen megújult külsővel, jelentősen fejlesztett tartalommal jelenik meg Magyarország lassan legbővebb harci repülőgépeket bemutató oldala. Nemrég még a személyes honlapom része volt, de a szerver kis sávszélessége és a cím megjegyezhetetlensége nagyon akadályozta a látogatást. Most már minden érdeklődő böngészheti a részletes magyar nyelvű leírásokat, amelyeket több mint 1000 színes kép, ábra, 36 VRML-modell és már néhány videó is tarkít.

Mai háborús világunkban sokakat érdekel ez a téma. Engem minden technika, de különösen a haditechnika érdekel, mégis mindig békepárti voltam, hiszen tudom, hogy Magyarország egy évszázad alatt mennyit szenvedett a lelkesen elkezdett háborúktól. Mint sok más embert is, engem is az Öböl-háború (1991) és abban alkalmazott csúcstechnológia hozott közel a témához. A mostani háború azonban inkább hányingert kelt bennem... Miután a szövetséges katonák több száz, sőt ezer civilt (és rengeteg katonát) megöltek, káoszt és fejetlenséget hoztak létre a diktatúra helyett. Érdemes volt? Bízom benne, hogy a harcigépeket nézegetve senkiben sem azt az érzést táplálom, hogy fegyverekkel bármit el lehet intézni.

2003. februárjában nagy bánatomra megszűnt a Top Gun repülős újság. Középiskolás koromban minden számát megvettem. Ezekből elég sok információt vettem a honlaphoz is. Később némileg csökkent az érdeklődésem a repülőgépek ellen, ezért a vásárlást elhanyagoltam. A tisztelt látogatók segítségét szeretném kérni, hogy hozzájuthassak a Top Gun 1994/10 - 1999/4; 1999/6 - 2001/6; 2001/8 - 2002/11 számaihoz.

Az oldalon sok újítást eszközöltem a korábbi látogatók javaslatai alapján. Bízom benne, hogy az oldal használhatóbb lett. Ha valami nem tetszik, másképp csinálnád, esetleg hibás linket találsz, szánj rá egy percet, hogy írsz nekem. Ezt egyszerűen megteheted a főmenü utolsó gombját megnyomva.

F-16 Fighting Falcon. Klikkelj a vadászgépek főoldalához! Tu 160 Blackjack*. Klikkelj a bombázók főoldalához!   A-10 Thunderbolt. Klikkelj a csatarepülőgépek főoldalához! U-2 Dragon Lady. Klikkelj a felderítőgépek főoldalához! E-3 Sentry. Klikkelj a légtérellenőrző és e. zavaró gépek főoldalához! C-130 Hercules. Klikkelj a szállító- és tankergépek főoldalához! X-1. Klikkelj a kísérleti gépek főoldalához! AH-64 Apache. Klikkelj a helikopter-főoldalhoz!

Az oldal használata: a felső frame-ben 12 gombot láthatsz, amelyekre ráklikkelve megjelenik a választott típus (vadászgép, bombázó, szállító, helikopter, stb.) főoldala, a baloldali frame-ben pedig a menü az egyes típusok nevével és linkjével. A típusok nemzetenként vannak felsorolva, a megfelelő zászlók alatt. Az utolsó két gomb is fontos, itt mondhatod el a véleményedet mailben, vagy a vendégkönyvben. A gépek a típusjelzésük alapján vannak felsorolva, de ha rámutatsz az egérrel, a státuszsorban megjelenik a fantázianeve/NATO-kódjele is. Az egyes gépeket bemutató oldalak szerkezete: név egy kis képpel, amelyre klikkelve, ha nem érdekel a szöveg, egyből a fotóalbumra ugorhatsz, általános leírás, majd műszaki adatok és háromnézeti rajz, alul fotóalbum a végén sok helyen VRML-modellel, videóval, végül esetleg linkek.

Igyekeztem csak jó minőségű, nagyméretű (akár háttérnek, képernyővédőnek is használható) fényképeket feltenni. Ami a szöveget illeti, szeretnék nagy hangsúlyt fektetni a részletes magyar nyelvű leírásra, amelyben az adatokat SI-mértékegységekben adom meg (láb és hüvelyk helyett méter, font helyett kilogramm, pond helyet kilonewton, lóerő helyett kilowatt), elvégre Európában élünk. Külföldi oldalakat böngészve gondod adódhat az angolszász mértékegységekkel, ezen az oldalon kitűnő átváltó scriptet találsz. Már egy-két videó is van fenn, remélem, szaporodnak.

A típusok között nem válogattam, mivel mindenfajta katonai repülőgép érdekel. Ezért az oldal még messze nincs kész (talán sose lesz), de intenzíven fejlesztem. Ki tudja, talán egyszer még segítőtársam is lesz... Jelenleg a legtöbb kész oldal a vadászgépek között van, de igyekeztem minden fajta gépből legalább a fontosabb, vagy érdekesebb típusokról részletes leírást készíteni. A „kész” oldalakat *-gal jelöltem. A többi gépről is, amelyek a menüben szerepelnek, feltettem legalább egy képet és néhány szót.

 

Harci repülőgépekkel foglalkozó egyéb oldalak A későbbiekben várható leírások   Az oldal helyezése a Top 100-nál: abszolút érték és a Hobbi, technika kategóriában
Definíciók, rövidítések

© Erdős Attila - 2002 Minden jog fenntartva!