MiG-25 Foxbat* További képek

Nagysebességű elfogóvadász. Háromszoros hangsebességgel képes repülni, a B-70, az F-108 és az SR-71 3 Mach-hal repülő harcigépek elfogására fejlesztették. Számos sebességi világrekordot állított fel, közülük egy: egy MiG-25 1971. március 26-án 3,2 Mach sebességgel repült. Egy későbbi repülésen ez a gép 22 250 méteres magasságot ért el. Ellentétben az amerikai SR-71-essel, amely titánból épült, a MiG-25 teljes szerkezete acélból van. Manőverezőképessége elég szerény, de nem is légi közelharcra fejlesztették. Elképesztően sok üzemanyagot fogyaszt, ezért hatótávolsága nem nagy. A B-70-est és az F-108-ast soha nem állították hadrendbe, a MiG-25-öst viszont igen. A későbbiekben képessé tették földi célok támadására is, automatikus, minden időben használható bombázórendszert telepítettek rá, ezzel a Foxbat szuperszonikus bombázásra is alkalmas volt. Továbbfejlesztett változata a MiG-25P és PD elfogó vadász.

Másik felhasználási területe a felderítés. Erre a MiG-25R/RB/RBV/RBT/RU/RBK/RBSh/RBF változatokat használták. Beépített kamerái és oldalra néző radarja segítségével hatékony felderítőrepülőgép. 1971-ben a Sínai-félsziget fölött hajtott végre felderítőrepüléseket. Izraeli F-4E Phantomok többször is megpróbálták elfogni, sikertelenül.

Különféle változatait 1969-83-ig gyártották, összesen több mint 1200 darab épült.

Szerkesztés alatt.

 

Műszaki adatok

Gyártó: Mikoján-Gurjevics Tervezőiroda
Hosszúság:
Fesztáv:
Magasság:
Szárnyfelület:
Üres tömeg:
Tankolható üzemanyag:
Maximális fegyverterhelés:
Maximális felszállótömeg:
Hajtómű típusa:
Hajtóművek száma:
Hajtómű teljesítménye:
Maximális sebesség:
Szolgálati magassági határ:
Szolgálati hatósugár:
Fegyverfelfüggesztési pontok:
Személyzet:
Hadrendbe állították:
Bevetették:
Üzemeltető országok:
Ára:
Ismert változatok:
Hasonló típusok:

 

Fotóalbum
Klikkelj a képekre, hogy teljes méretben lásd! Figyelem, minden kép ugyanabban az ablakban nyílik!

MiG-25P A MiG-25 hajtóműveinek óriási  fúvókája MiG-25PU, a P kétszemélyes változata
MiG-25RB felderítőváltozat MiG-25RBF felderítő változat      

* a volt Varsói Szerződés tagországai által gyártott repülőgépeket NATO-kódnevük után is ismerjük, ez a vadászgépeknél F-fel kezdődik.

 

Vissza a vadászgép-főoldalra